A céklaleves, más nevén a borscs amellett, hogy ízletes, a sok zöldség miatt igazi vitaminbomba is. Nem a leggyorsabban elkészíthető leves, mégis megéri a fáradozást. Minél többször melegíted, annál finomabb lesz. Hozzávalókat rendelje meg kényelmesen élelmiszer webáruházukból házhozszállítással.
Hozzávalók:
- 50 dkg csont nélküli karaj
- 4 db krumpli
- 3 db sárgarépa
- 2 db cékla
- 2 db vöröshagyma
- 1 db karalábé
- 1 db kisebb káposzta
- 0.5 db zeller
- 1 db petrezselyemgyökér
- 3 evőkanál paradicsompüré
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 2 db babérlevél
- bors
- só
- tejföl
Elkészítése:
A húst megmosd meg, vágdd kockára vagy csíkokra, rakd egy lábasba, add hozzá a babérlevelet, a fokhagymát, dobj hozzá sót és borsot. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzd forrástól számítva körülbelül egy-másfél órán át.
Közben tisztítsd meg a zöldségeket, vágd fel a zellert, a répát, a karalábét és a petrezselyemgyökeret, a céklát pedig szeld csíkokra. Aprítsd fel a hagymákat, és pirítsd az olajon üvegesre. Dobd be mellé a többi zöldséget, és folyamatosan kevergetve párold három-öt percig. Add hozzá a paradicsompürét, és ízlés szerinti borsot. A hús levéből önts hozzá keveset, és főzd 10 percig. Ezt követően tedd hozzá a felkockázott krumplit és a legyalult káposztát, majd főzd még 15 percig, vagy amíg minden puha nem lesz.
Mikor a hús már megfőtt, szűrd le, rakd hozzá a zöldségekhez. Végül szórd hozzá a kaprot is, és az egészet forrald össze. Tálalásnál kanalazz tejfölt a borscs tetejére, úgy még finomabb.